Cercar

ACTIVITAT DEL TWITTER

Activitat: Determina a quins dels estadis morals de Kohlberg corresponen les normes ètiques que es defensen en el text. Explica per què l'autor critica aquestes accions, habituals a la xarxa.

1.- Enviar DMs automatitzats:
Correspon al nivell convencional, estadi 3, expectatives interpersonals. L'autor critica aquesta acció perquè s'han creat unes "normes" entre els usuaris de Twitter en les que està mal vist el fet de enviar el mateix missatge personal a molta gent. L'estadi 3 descriu que està vinculat amb les expectatives entre els usuaris.

2.- No retuitegis elogis:
També correspon al nivell convencional, estadi 3, expectatives interpersonals. Retuitejar elogis és un fet èticament mal vist perquè vols crear una bona expectativa de tu mateix.

3.- Deixa de posar Hashtags:
Aquesta acció, molt comuna a twitter, es fa servir per tal d'aconseguir uns propis interessos, fet pel qual pertany al estadi 2. L'usuari té un tret d'egoisme.

4.- No fa falta que agraeixis publicament a la gent que et segueix:
La gent que agraeix publicament el fet de que un usuari a retwitejat un tuit seu, fa que vulgui donar una expectativa cap a altres usuaris que és totalment innecessària. Aquesta acció de voler crear una expectativa fa que pertanyi al nivell convencional, estadi 3.

5.- No facis drama perquè algú no et segueix:
Una persona que publicament es lamenta per que una persona no la segueix, ho fa per interessos personals per tal de aconseguir que finalment, sigui seguit per tal persona. Això fa que pertanyi altre cop, al estadi 2.

6.- No agreguis "per favor RT":
Es tracta clarament de l'estadi 2 ja que l'usuari que ha publicat això, té com a objectiu o interès personal aconseguir com més retuits millor.

7.- No afageixis a conversacions persones agenes a tal:
Creiem que en el món de les xarxes socials també hi han unes normes no escrites que faciliten el correcte funcionament. Aquestes normes se les podrien anomenar principis ètics, ja que no està prohibit traspassar-los però si ho fas, està mal vist. Un exemple seria el fet de afegir persones a una conversació en la que no estan involucrats. Fet el qual pertany al nivell postconvencional, estadi 6.

8.- No parlis malament de altres persones:
Clarament, si un usuari parla malament d'un altre, està sobrepassant els principis ètics mencionats anteriorment. Ja no cal que es tracti a través de xarxes socials, el fet de parlar malament a algú, és èticament incorrecte. Per tant, es tracta de l'estadi 6.

9.- No copiis tweets:
Aquesta penosa acció de plagiar tweets per fer veure als teus seguidors una versió teva diferent pot pertanyer a dos estadis, al 2 (afavorir els propis interessos) i al 3 (expectatives interpersonals) perque fas creure als seguidors una falsa expectativa, que pot comportar a obtenir interessos.

10.- Deixa de jutjar als altres:
Jutjar a algu per les seves accions és un fet no ètic dins o fora de les xàrxes socials. Per tant ho classificaríem en el estadi 6 que descriu que els principis bàsics ètics s'han de respectar i tenen prioritat sobre obligacions legals.

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada